Ledarskapsforskning, tillsammans med vår erfarenhet från genomförda ledarskapsutvärderingar, visar att det finns två grundläggande egenskaper som är avgörande för framgångsrikt ledarskap: förmågan att uppfylla en organisations uppdrag och mål, samt förmågan att hantera de människor som arbetar i organisationen.
Många organisationer förväntar sig dessutom att deras chefer ska vara förändringsbenägna, kreativa och främja innovation för att inte stagnera. Därför är en tredje viktig egenskap för ledare: förmågan att förnya och utveckla verksamheten.
Det finns en stor mängd ledarskapslitteratur, men mycket av den är inte forskningsbaserad. Den bygger ofta på personliga åsikter eller erfarenheter inom specifika branscher, såsom skola, politik eller kreativa organisationer.
Ledarskapsforskning är ett omfattande område med många olika teorier, tillämpningar och fokus. För de som söker enkla svar kring vad som kännetecknar effektivt ledarskap kan forskningslitteraturen framstå som förvirrande. Enligt Gary Yukl (2012), en av de främsta forskarna inom området:
”The field of leadership has been in a state of ferment and confusion for decades. Several thousand empirical studies were conducted to understand effective leadership, but the results from most of this research are weak, inconsistent, and difficult to interpret” (Gary Yukl, 2012).
När man skapar frågeformulär för att utvärdera ledarskap är det naturligt att använda etablerade teorier baserade på gedigen forskning. Trots att det finns många ledarskapsteorier och välutvecklade frågeformulär med goda statistiska egenskaper, är forskningen ofta motsägelsefull. Den avgörande frågan kvarstår: Vilket är det bästa sättet att leda?
Metaanalyser av olika ledarskapsteorier visar ofta svaga resultat, särskilt när de kopplas till framgångsmått. Ett exempel är teorin om transformellt ledarskap, som fått stort genomslag i Sverige. Även om det finns enskilda studier som stöder vissa teorier eller formulär, är resultaten ofta begränsade till specifika populationer och organisationstyper. För att en teori ska klassas som vetenskapligt robust måste den fungera i många olika situationer, branscher och kulturer.
En anledning till svagt forskningsstöd är att många faktorer påverkar ledarskapets resultat, såsom t ex:
Alla dessa faktorer försvårar identifieringen av framgångsrika ledarbeteenden.
De många olika ledarskapsteorierna har ofta varierande fokus. Vissa teorier betonar ledarens personlighetsdrag, medan andra fokuserar på ledaregenskaper som krävs för specifika branscher och situationer. Några av de mest kända teorierna inkluderar:
Trots den stora mängden forskning framträder två generella ledaregenskaper i de flesta teorier som kan kallas "allmängiltiga" oavsett branch, situation eller kultur:
Dessa två egenskaper återfinns i teorier som Path-Goal Theory, situationsanpassat ledarskap och transformellt ledarskap. I faktoranalyser brukar man sällan hitta fler än dessa två egenskaper, vilket bekräftar deras allmängiltighet.
Tillit mellan ledare och medarbetare är en central faktor för ett framgångsrikt ledarskap. Även om en ledare uppvisar de två grundläggande ledaregenskaperna, måste denne också vinna medarbetarnas förtroende för att leda effektivt. Tillit gör det enklare för ledaren att få medarbetarnas stöd och minska motståndet mot nya initiativ.
Ledarskapsforskning är ett komplext ämne som inte låter sig reduceras till enkla teorier. De flesta ledarteorier har begränsat forskningsstöd, och framgångsrikt ledarskap beror på en rad faktorer som medarbetarnas tillit, organisationskultur och externa förhållanden. Trots dessa utmaningar pekar forskningen på två grundläggande egenskaper som är avgörande för framgång: förmågan att leva upp till en organisations uppgift och förmågan att hantera de människor som arbetar i organisationen. Utöver att skapa resultat och hantera sin personal är det önskvärt med en tredje egenskap för långsiktig framgång: förmågan att förnya och utveckla verksamheten.
Vestras Ledarskap 360, en 360-graders ledarskapsutvärdering för utvärdering, analys och utveckling av ledarskap, är uppbyggd kring de tre generella egenskaperna redovisade ovan: förmågan att leva upp till en organisations uppgift, hantera de människor som arbetar i organisationen och förmågan att förnya och utveckla verksamheten. Vi har benämnt dessa egenskaper som Resultatinriktning, Relationsinriktning och Utvecklingsinriktning och de kan summeras på följande sätt:
Ledarskap 360 innehåller frågor som mäter hur framgångsrik en chef är i var och en av ovanstående egenskaper. Resultatet ger en tydlig bild över ledarskapet, på både detaljnivå och övergripande.
Behöver ni hjälp med att utvärdera och analysera ert ledarskap? Med vår erfarenhet och djupa kunskap har vi hjälpt många organisationer att mäta och förbättra sitt ledarskap. Vi är även specialister på att skräddarsy utvärderingar som fångar era unika ledarskapsprinciper och värderingar, vilket gör våra analyser träffsäkra och relevanta.
Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er att stärka ert ledarskap och skapa bestående resultat.